• juwel

Inrichting

Bij het Diesters Aquarium -en Vijver Center vind je alles wat er nodig is voor de correcte inrichting van je aquarium.

Hier een korte uitleg over hoe je een aquarium het best inricht. Voor een meer gedetailleerde uitleg bent je altijd welkom in onze winkel.

juwel achterwand

Eerst begin je met de keuze van de achterwand. Er zijn 3 keuzes : geen achterwand (de minst goede oplossing), een poster of een echte achterwand in het aquarium (de beste oplossing). Een achterwand heeft een decoratieve functie en zorgt er ook voor dat je de achterruit niet moet poetsen.

Wij hebben achterwanden van Juwel en Akwaline.

Vervolgens de bodem:

Bij een beplant aquarium kies je best voor een voedingsbodem van goede kwaliteit met daar bovenop een laag grind.  De voedingsbodem moet je niet uitspoelen en verdeel je gelijkmatig over de aquariumbodem. Hiervoor gebruiken wij de voedingsbodem van Sera waar we al 25 jaar zeer goede resultaten mee halen.

Bovenop de voedingsbodem komt het grind. Het grind mag niet te klein maar ook niet te grof zijn. Eerst spoelen we het grind uitvoerig uit (tot 4 maal toe) en plaatsen het dan bovenop de voedingsbodem, tot dat de gewenste dikte van de bodem wordt bereikt. Wij hebben keuze uit verschillende kleuren natuurkiezel of gekleurde kiezel.

Leg een bord of een plastic zak op de bodem van het aquarium en begin hierop het aquarium te vullen met water om het opwoelen van vuil of voedingsbodem te voorkomen. Je vult het aquarium tot op enkele centimeter van de bovenrand en werk vervolgens de rest van de inrichting af. Hout, kunststof hout, stenen, kunststofstenen, beeldjes, … hiervoor laat je je fantasie de vrije loop. Diesters Aquarium - en Vijver Center heeft het allemaal.

sera voedingsbodem
sera plantentools

Nu zijn de planten aan de beurt. Verwijder altijd eerst alle potjes, sponsjes en loodjes van de planten en knip de wortels bij indien nodig voor je ze in het aquarium plant. Met een plantenpincet  gaat het planten makkelijker, ook op slecht bereikbare plaatsen. Hou ook rekening met waar je welke plant het beste zet, snel groeiende planten moeten veel licht hebben en zet je dus best recht onder de verlichting. Traag groeiende planten hebben weinig licht nodig en zet je dus best op een plaats met schaduw. Vooraan zet je laag blijvende planten, achteraan zet je de hoge planten. Elke week worden er op donderdag en vrijdag verse planten geleverd en kan je als klant dus ook rekenen op de beste kwaliteit!

Vul nu het aquarium tot de gewenste hoogte, maak het filter in orde, plaats de verwarming en de pomp op hun plek en steek de stekkers in. Nog waterverzorgingsproducten voor de verwijdering van het chloor uit het leidingwater toevoegen en klaar is kees. Met de bacteriën wacht je best nog minstens enkele uren. Eerst moet het chloor volledig uit het water verwijderd zijn, anders zou het de goede bakteriën doden.

sera aquatan en nitrivec
jbl sansibar

Bij een Afrikaans cichliden aquarium ga je anders te werk. Na het aan brengen van de wand leg je iets op de bodem om de bodem te beschermen tegen de mogelijke scherpe punten van de stenen. Hiervoor verkopen wij speciale matjes die niet schadelijk zijn voor het aquarium. Daarop worden dan de stenen gelegd. Gebruik altijd stenen die geschikt zijn om in aquaria te gebruiken: sommige stenen geven namelijk schadelijke stoffen af!

Wij beschikken over een groot assortiment stenen en ook stenen uit kunststof die wel geschikt zijn.

Als alle stenen op hun plaats liggen begin je met de bodem. Afrikaanse cichliden verkiezen zand boven grind. Wij hebben wit, licht bruin en nu ook (nieuw in ons gamma) ZWART zand. Spoel het zand eerst goed en verdeel het tussen de stenen over de bodem.           

Daarna wordt het aquarium gevuld. De meeste Afrikaanse cichliden zijn planteneters en je kiest dus best planten met harde bladeren. Anubias soorten zijn hiervoor het meest geschikt. Deze planten kan je met pot en al goed vastklemmen tussen de stenen zodat de cichliden ze niet los trekken.

Als de inrichting klaar is zet je het filter in orde, steek de verwarming en de pomp in, voeg je nog waterverzorgingsproducten toe en je bent klaar.

anubias barteri