• juwel

Visziekten en Algenbestrijding

Visziekten

microscoop onderzoek

Bij de verzorging van vissen geldt: beter voorkomen dan genezen. Elke behandeling met medicijnen heeft ook altijd een negatieve invloed op de rest van het aquarium. Planten kunnen afsterven, filter bacteriën kunnen afsterven, waardoor de capaciteit van het filter daalt.

Kijk altijd goed uit als je nieuwe vissen koopt. Eén kleine zieke vis kan voor grote problemen zorgen in je aquarium. Wij houden onze vissen minstens één tot twéé weken in quarantaine. Tijdens deze periode worden onze vissen meerdere malen onderzocht en indien nodig behandeld. Zo kunnen we betere garanties bieden dat we alleen gezonde vissen verkopen.

Een goede waterkwaliteit is ook zeer belangrijk. Het is beter om op regelmatige basis een kleine hoeveelheid te verversen dan lang te wachten en dan opeens een groot deel van het water te verversen.  Een goed filter met voldoende filtercapaciteit helpt je hier bij.

Zet ook enkel vissen samen die goed samen gedijen in het aquarium en die elkaar geen onnodige stress bezorgen. Bij de keuze van je vissen helpen wij je graag met onze raad en ervaring.

Indien je toch te kampen krijgt met zieke vissen kan je best eens langskomen met een levende vis, waarvan je denkt dat hij ziek is, in een potje of een emmer aquariumwater (naargelang de grootte van de vis). Maak hiervoor wel altijd eerst een afspraak (een telefoontje is hiervoor voldoende).

Wij nemen dan een afstrijkje van de slijmhuid van de vis en controleren met de microscoop of er parasieten of bacteriën op de vis zitten. Zo kunnen we een juiste diagnose stellen en je de juiste behandeling voorstellen.

Algenbestrijding

Algen leven van een te veel aan licht en/of een teveel aan afval.

Lichtmanagement

Je moet het aantal uren dat je de aquariumverlichting laat branden goed afstemmen op de behoefte van de planten. Snel groeiende planten gebruiken meer licht dan traag groeiende planten, en stenen of hout (bv. in een cichliden aquarium) gebruiken dan weer helemaal geen licht. Heb je een aquarium met heel veel snel groeiende planten dan moet je de aquariumverlichting een aantal uren langer laten branden dan als je vooral traag groeiende planten hebt.

In een cichliden aquarium dat is ingericht met enkel  stenen of hout laat je de verlichting best zo weinig mogelijk branden. Tenminste als je geen algen op de stenen wilt, wil je dit wel dan kan je de verlichting langer laten branden. Gebruik altijd tijdsklokken of ledcontrolers voor het instellen van de aquariumverlichting zodat de verlichting elke dag hetzelfde aantal uren brandt. Deze zijn te verkrijgen bij ons in de winkel.

Gebruik alleen lampen die gemaakt zijn voor het specifieke gebruik in aquaria. Lampen die worden verkocht in electro-of doe-het-zelf zaken zijn niet geschikt. In onze winkel bieden wij T8 lampen, T5 lampen en Led lampen aan.


Plaats het aquarium ook altijd op een plaats met zo weinig mogelijk lichtinval van de zon. Lichtinval van de zon is oncontroleerbaar (de ene dag schijnt de zon meer of krachtiger dan de andere dag,…) en dit resulteert in meer algengroei.

sera led installatie voorbeeld
Afvalmanagement:
 

Algen leven van een teveel aan fosfaten PO4 en/of nitraten NO3. Je zorgt er dus best voor dat die waardes zo laag mogelijk blijven. Het fosfaatgehalte moet onder de 0,5mg/l blijven,  het nitraatgehalte moet onder de 25mg/l blijven.


Dit bekom je door:  

1.       Niet te veel vissen in het aquarium te plaatsen.
2.       Correct te voeren.
3.       Voldoende water te verversen.
4.       Een goede filter.
5.       Het gebruik van actieve filtermaterialen die fosfaten of  nitraten absorberen.

In onze winkel bieden wij verschillende zeer efficiënte actieve filtermaterialen aan voor het verwijderen van fosfaten of nitraten uit het aquarium.

Hiernaast bieden wij ook nog verschillende algenproducten aan die je kunnen helpen in het bestrijden van de algen in je aquarium. De producten die wij aanbieden zijn onschadelijk voor het aquarium en zijn bewoners. Wij testen onze producten eerst uitvoerig zodat wij er zeker van kunnen zijn dat wij enkel de beste producten verkopen.

easy life algexit