Je vijver klaar maken voor het voorjaar doe je best nu.

LET OP!!! Begin niet te snel met het klaar maken voor het voorjaar. Als het nog kan/gaat vriezen, dan wacht je best nog even. Twijfel je? bel dan even naar de winkel voor meer info.

Je vijver klaar maken voor het voorjaar is een belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan. Een goed onderhoud in het voorjaar zorgt ervoor dat je vijver in het seizoen enkel maar routine onderhoud nodig heeft. Na de winter komt je vijver terug tot leven. De planten beginnen te groeien en de vissen worden terug actief. De lente komt stilaan terug in het land zodat we weer kunnen genieten van onze vijver.

Hier enkele tips om de vijver klaar te maken voor het voorjaar:

Planten en bodem:

Een nieuw vijverseizoen begin je best met een propere bodem. In de herfst en winter kan er een sliblaag vormen op de bodem. Deze sliblaag zorgt ervoor dat je veel meer kans hebt op algengroei. Een stofzuiger is hiervoor de ideale oplossing. Tijdens het seizoen bodemreinigende bacteriën gebruiken is zeker geen slecht idee. Dit product zorgt ervoor dat je sliblaag minder snel terug komt.

TIP: Stofzuig regelmatig je vijver en geeft slib geen kans

OASE_PondoVac5_lifestyle-inUse

Nu de planten terug gaan groeien is het tijd om ze eens een goede onderhoudsbeurt te geven. Dode planten of afgestorven bladeren kan je best verwijderen. Planten die te groot zijn geworden kan je snoeien en/of splitsen. Bij de waterlelies kan je zijn wortels terug inkorten zodat deze de bodem niet overwoekerd. Het kan zeker geen kwaad om je planten eens te verplanten in verse aarde en/of een grotere pot. Om je planten een goede start te geven kan je plantenvoeding toevoegen.

Waterhardheid:

In de herfst en winter kan het veel regenen waardoor de hardheid van je GH en KH kunnen zakken. Je kan deze gemakkelijk zelf testen met onze testboxen of je kan dit door ons laten doen in de winkel. Het water van je vijver testen is iets dat je best op regelmatige basis doet. Door te lage waterwaardes komt je biologisch evenwicht moeilijk op gang wat natuurlijk niet gunstig is voor je vissen en planten. Maar niet alleen dat, je hebt ook meer risico op zweef- en draadalgen. De hardheid corrigeren kan gemakkelijk met GH+ en KH+

Als vuistregel kunt u het volgende schema aanhouden.

GH 8 of hoger, ideale waarde is 10 GH

KH 6 of hoger, ideale waarde is 8 KH

Algen bestrijden:

Algen zijn grote concurrenten van vijverplanten en zijn gewoon niet mooi in een vijver, daarom moeten ze zo snel mogelijk verwijderd worden. Omdat algen minder nodig hebben dan gewone planten, groeien ze gemakkelijker in koud en te zacht water. Daarom is het ook belangrijk om je water te testen en indien nodig harder te maken. Niet alleen te zacht water is goed om je algen te laten groeien, ook slib op de bodem is de ideale voeding voor algen. Op regelmatige basis je bodem stofzuigen zorgt ervoor dat algen minder kans hebben.

Je hebt 2 soorten algen:

Zweefalgen: Van zweefalgen krijg je groen en troebel water. Om deze te bestrijden kan je best een UVC-toestel gebruiken. Dit werkt 100% zeker als je je vijver juist onderhoud.

Je kan ook producten tegen zweefalgen gebruiken, maar deze kunnen soms een minder resultaat geven. Zuurstof, stroming en ook de hardheid van je water kunnen invloed hebben op deze producten.

Draadalgen: Omdat draadalgen zich vasthechten aan je wanden, planten, enz… is een UVC-toestel hier geen goede oplossing voor. Wat wel een goed bestrijdingsmiddel is is BioBooster. Deze werkt al na 10-15 minuten met een zeer goed resultaat. Let wel op, dit product werkt het beste in water met hogere hardheid (kh >6, gh>8). Nadat de biobooster zijn werk heeft gedaan, komen alle draadalgen los en kunnen ze gemakkelijk weggeschept worden met een algenschepnet. Biobooster wordt het best samen gebruikt met Bactogen. Bactogen zorgt ervoor dat je minder kans hebt dat de draadalgen terug komen.

Een ander optie is LG poeder. Bij dit product is het de bedoeling om een heel seizoen te geven voor een draadalgenvrije vijver.

Om je vijver algenvrij te houden, moet er natuurlijk een goed en regelmatig onderhoud zijn. Dat wil zeggen regelmatig water testen en aanpassen indien nodig en de bodem slibvrij houden door te stofzuigen of bodembacteriën te gebruiken.

LET OP: Algenproducten werken vanaf een watertemperatuur van 14°c.

Pomp, filter en UVC toestel:

Het is nu ook de tijd om je pomp, filter en UVC toestel te reinigen en op te starten.

Vervang zeker je UVC-lamp voor een zweefalgenvrij vijverseizoen. En vergeet je quartz glas niet proper te maken.

Nadat je toestellen terug proper zijn is het tijd om je filter op te starten. Dit doe je best met filter bacteriën. Zorg ervoor dat je pomp tijdens het vijverseizoen 24 op 24 opstaat. Dit zorgt ervoor dat je bacteriecultuur niet kan afsterven in je filter. Deze bacteriekolonie zorgt voor een sterk en goed biologisch evenwicht. Bacteriën geef je best bij een watertemperatuur vanaf 10°c. Wanneer je je vijver goed belucht gaan de bacteriën zich sneller en beter kunnen vermenigvuldigen. Na het toedienen van bacteriën kan je best je UVC-toestel 24u uitschakelen.

Vissen voeren:

Je vissen worden door de hogere temperaturen terug actiever en hebben dan natuurlijk ook terug voeding nodig. Je begint best met een gemakkelijk verteerbare voeding.

LET OP: Voeren begint je best pas bij een watertemperatuur vanaf 10°c.

OASE_PondoVac5_lifestyle-inUse