Vijverplanten & Toebehoren

Vijverplanten

Vijverplanten maken de vijver mooier, ze zijn een schuilplaats voor allerlei waterdieren, schermen een deel van het licht af,...  En heel belangrijk: ze reinigen het water. Geen enkel filtersysteem kan wat planten kunnen.

Je kan ze onderverdelen in 4 verschillende groepen: Moerasplanten, Zuurstofplanten, Drijfbladplanten en Drijfplanten.

We hebben in onze winkel een zeer ruime keuze in vijverplanten en alle toebehoren. Onze medewerkers helpen u ter plaatse graag verder met een gepast advies

iris pseudocarus
Moerasplanten 

Moerasplanten staan met hun wortels in het water, hun takken en bladeren reiken in de lucht. Met hun wortels halen ze afvalstoffen uit het water die ze gebruiken om te groeien.
Moerasplanten zijn niet alleen belangrijk om hun waterzuiverende eigenschappen maar spelen ook een esthetische rol. Ze verlevendigen je waterpartij met hun verschillende vormen, hoogtes en prachtige bloei. Om het onze klanten makkelijk te maken hebben wij deze categorie in onze winkel onderverdeeld in 4 subcategoriën: Filterplanten, Moerasplanten, Oeverplanten en Waterplanten.

  • Filterplanten zijn planten die zeer veel afvalstoffen uit het water halen. Deze categorie planten wordt vaak gebruikt in een moerasfilter. De meesten gedijen met een waterstand van 0 tot -10cm.
  • Moerasplanten hebben ook een zuiverende functie maar zijn minder geschikt voor het gebruik in een moerasfilter. De meesten gedijen met een waterstand van 0 tot -10cm.
  • Oeverplanten zijn moerasplanten die niet continu onder water mogen staan. Ze worden meestal gebruikt op de oevers in natuurvijvers (waterpijl zakt in de zomer zodat ze droog komen te staan) of gewoon naast de vijver. De meesten gedijen met een waterstand van 0 tot +10cm.
  • Waterplanten zijn moerasplanten die in de winter kunnen bevriezen als ze niet diep genoeg staan. De meesten gedijen met een waterstand van -20 tot -30cm.
hoornblad
Zuurstofplanten

Zuurstofplanten leven volledig ondergedoken in het water. Ze reinigen het water van voedselresten en produceren overdag zuurstof. Zelf bieden ze een onderkomen voor veel kleine waterdiertjes en jonge visjes. 
Zuurstofplanten gaan in concurrentie met algen, zowel zweefalgen (groen water) als draadalgen (slierten). Als er voldoende zuurstofplanten zijn zullen de algen meestal verhongeren.

witte lelie
Drijfbladplanten

Drijfbladplanten zijn verankerd onderaan in de diepte van de vijver en hebben drijfbladeren aan lange stelen. De bekendste planten uit deze groep zijn de waterlelies. 
Waterlelies bestaan in verschillende kleurtinten: wit, rood, roze, geel en oranje.
De meeste soorten - met uitzondering van de reuzen en dwergen - gedijen prima op een diepte tussen 50 en 80 cm.

krabbescheer
Drijfplanten

Drijfplanten drijven los op het wateroppervlak. Ze zijn uiterst nuttig, vooral in jonge vijvers. Ze beschermen het water en de vijverdieren tegen teveel zoninstraling. In een wat oudere vijver nemen waterlelies deze rol over. Drijfplanten zijn een erg goedkope en natuurlijke (eventueel tijdelijke) oplossing.

Vijverplanten Toebehoren

Vijvermandjes

Te verkrijgen in verschillende afmetingen en modellen

Vijvermandje recht: 11x11 cm - 19x19 cm - 23x23 cm - 28x28 cm - 35x35 cm 

Vijvermandje rond: Ø 13 cm - Ø 22 cm 

Vijvermandje contour 

Vijvermand Lelie: Ø 40 cm 

Wij hebben in onze winkel ook drijvende plantenmandjes en stoffen plantenmandjes. Die zijn gemaakt van fijnmazig en zeer duurzaam materiaal, waardoor er geen extra geperforeerde folie nodig is om te voorkomen dat de vijveraarde uit de mandjes lekt.

vijvermandjes
velda vijverplantaarde moerings
Velda Vijverplantaarde Moerings

In samenwerking met Moerings Waterplantenkwekerij introduceert Velda een nieuwe vijverplantaarde. De unieke mix van de bestanddelen van deze vijverplantaarde garandeert een optimale watercirculatie, waardoor verzuring wordt tegengegaan en een sublieme groei en bloei van de wortels en de plant wordt verkregen. Deze vijverplantaarde bevat weinig organische bestanddelen en is gegarandeerd zuurvrij.

velda lelite
Velda Lelite

Lelite is een speciaal voor waterlelies samengestelde voedingsaarde. Het bevat blauwklei en gedroogde laagveenturf. Door de bijzondere en luchtige structuur van het mengsel laat Lelite voldoende zuurstof toe om verstikking van de wortels te voorkomen. Mede door de toegevoegde mineralen en sporenelementen ontstaat er een goed doorwortelde plantenkluit en een gezonde groei van de lelie.

vijversubstraat
Vijversubstraat

Kan gebruikt worden om in te planten, als bodemsubstraat of als filtersubstraat.

Wij hebben in onze winkel Premium Vijversubstraat E10 in zakken van 17 liter met een korrelgrootte van 10mm.

Grotere hoeveelheden en andere korrelgroottes kan u aan een zeer voordelige prijs bij ons in de winkel bestellen in Mini BigBag vanaf 400kg,  BigBag vanaf 1000kg of Los vanaf 10000kg.

Deze bestelling wordt dan aan huis geleverd.

filterlava
Filterlava

Kan gebruikt worden om in te planten, als bodemsubstraat of als filtersubstraat.

Wij hebben in onze winkel filterlava in zakken van 17 liter met een korrelgrootte van 8-16mm.

Grotere hoeveelheden en andere korrelgroottes kan u aan een zeer voordelige prijs bij ons in de winkel bestellen in Mini BigBag vanaf 400kg,  BigBag vanaf 1000kg of Los vanaf 10000kg.

Deze bestelling wordt dan aan huis geleverd.

Velda Growth Balls

Velda groeibollen zijn uitermate geschikt voor het plaatselijk bijmesten van waterlelies en moerasplanten. De voedingsstoffen, sporenelementen en mineralen worden direct afgegeven aan de plantenwortels, waardoor een weelderige groei wordt verkregen. Druk de groeibollen in de aarde bij de plantenwortels. Deze verpakking is voldoende voor 0,5 m2 bodemoppervlak of 2 plantmanden.

Naar gelang de groei van de plant van maart tot augustus elke 6-8 weken bemesten.

Leverbaar in verpakking van 50 stuks.

velda growth balls
Velda Super Growth Balls XL

De Velda Supergroeibollen zijn speciaal vervaardigd voor het bemesten van waterlelies en moerasplanten. De voedingsstoffen, sporenelementen en mineralen worden direct afgegeven aan de plantenwortels, waardoor een weelderige groei en bloei wordt verkregen van alle soorten waterplanten. Zorg ervoor dat de groeibollen in de directe omgeving van de plantenwortels worden aangebracht. De groeibollen zijn vervaardigd van blauwklei en bevatten uitsluitend natuurlijke meststoffen.

Naar gelang de groei van de plant van maart tot augustus elke 6-8 weken bemesten.

Leverbaar in verpakking van 55 stuks.

Plant basket 30 cm     5 pieces

Plant basket 40 cm     8 pieces

Plant basket 50 cm     12 pieces

velda super growth balls XL
MAKROFIT BASIS

Fosfaatvrije wateroplosbare bio-stikstofbemesting voor de verzorging van waterplanten in zwemvijvers en grotere siervijvers.

Stikstof is de voornaamste voedingsstof voor een gezonde groei van waterplanten en zuiverende biofilmen in biologische filtersystemen. Stikstofgebrek is een veel voorkomende oorzaak van algenproblemen want zonder stikstof kunnen waterplanten niet groeien. Omdat de algen minder voeding nodig hebben zijn ze dan in het voordeel en gaan zich vermenigvuldigen. Woekerende algen zijn vaak een teken van een laag gehalte aan voedingsstoffen.

Makrofit Basis wordt door waterplanten en biofilmen in kleine hoeveelheden direct opgenomen en bevordert de groei ervan. Bij stagnerende plantengroei raden wij aan wekelijks een kleine hoeveelheid van dit product toe te voegen. Het is ook mogelijk het in water opgeloste product over de waterplanten te vernevelen als bladvoeding.

Resultaat: de vijverplanten worden groener en mooier, minder kans op algen-problemen, verbeterde werking van de biologische filtering.

macrofit basis