Waterverzorging & Algenbestrijding

Waterverzorging

In een vijver is het zeer belangrijk dat de totale hardheid (GH) en de karbonaathardheid (KH) op peil blijven. De ideale waarde van de totale hardheid is 8-12DH, bij de karbonaathardheid is dat 6-10DH. Regenwater, dat in de vijver terecht komt, heeft een zeer lage hardheid en is verantwoordelijk voor het constante dalen van de hardheid van het vijverwater. Het is beter om regelmatig te testen zodat je maar een beetje product moet toevoegen dan dat je lang wacht  en plots veel product moet toevoegen. Uiteindelijk heb je evenveel product nodig, maar als je regelmatig een klein beetje product toevoegd bekom je een stabieler vijverbiotoop, wat belangrijk is voor het biologisch evenwicht. Voor het opstarten en onderhoud van het filter en het verwijderen van afval (nitrieten, nitraten, ammoniak en fosfaten) uit het vijverwater kan je op regelmatige basis bacterieculturen toevoegen. Zij verbeteren de biologische kwaliteit van het water en helpen de zuiveringscyclus van organische vervuilingen te versnellen.

Wij hebben in onze winkel alle nodige testen en producten die nodig zijn om je vijverwater op en top te houden.

neo kh+
KH+

Verhoogt de carbonaat hardheid van het water, met oligo-elementen. Helpt organische stoffen te mineraliseren.

Neo kH+ verhoogt de carbonaat hardheid van het water. Een optimale KH ligt tussen de 6 en 12°. Regenwater doet deze waarde dalen. Een te lage KH waarde is zowel schadelijk voor de ontwikkeling van planten, vissen en bacteriën. Regelmatig de KH controleren, vooral na hevige regenval en droge periodes. Bijsturen indien nodig. 

In onze winkel hebben wij ook producten van Colombo om de KH te verhogen.

neo gh+
GH+

Verhoogt de totale hardheid van het water.

Neo gH+ verhoogt de globale hardheid van het water. Een optimale GH situeert zich tussen de 10 en 20° of meer. Regenwater doet deze waarde dalen. Een te lage GH is schadelijk voor de ontwikkeling van de planten, vissen en voor de bacteriën. Regelmatig de GH controleren, vooral na hevige regenval en droge periodes. Bijsturen indien nodig. 

In onze winkel hebben wij ook producten van Colombo om de GH te verhogen.

Aquatic Science Optinit

Opstarten en onderhoud van de filterwerking.
Elimineert nitrieten, nitraten, ammoniak en fosfaten.

Optinit bevat de bacteriën nodig voor de goede filterwerking en de verwijdering van afval (nitrieten, nitraten, ammoniak en fosfaten). 

In onze winkel hebben wij ook producten van Microbe-Lift,  Sera, PerfectPond en Velda.

optinit
Aquatic Science Bactogen

Bactogen is een geconcentreerd mengsel van bacteriën, enzymen, mineralen en sporenelementen. Bactogen is aanbevolen voor het onderhoud van de filter gedurende het seizoen. Bactogen verbetert de biologische kwaliteit van het water en de zuiveringscyclus van organische vervuilingen verbeteren. Op langere termijn zal het gebruik van Biobooster+ en Bactogen samen met onze hoogwaardige voeding Ichi Food de vorming van organisch afval in uw vijver sterk verminderen, alsook de filtervervuiling en de giftige ammoniakpieken voor de vissen. 

In onze winkel hebben wij ook producten van Microbe-Lift, Sera, PerfectPond en Velda.

bactogen
vincia maërl
Vincia Maërl

Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.

velda bio-oxydator
Velda Bio-Oxydator

Bladafval, plantresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijverbodem sterk vervuilen. Vooral onder zuurstofarme omstandigheden zal de bodemlaag verzuren en is bacteriële omzetting van organisch bodemslib niet meer mogelijk. Hierdoor wordt het vijvermilieu ernstig aangetast. De waterplanten groeien niet meer en algen krijgen de overhand. Bio-Oxydator verwijdert vijverbodemslib en voorkomt nieuwe slibvorming.

Met behulp van drie werkzame bestanddelen pakt Bio-Oxydator het bodemslib aan:

  • De pH-regulerende korrels zorgen ervoor dat de bodemlaag niet verzuurt.
  • De langzaam oplossende natuurkalk waarborgt de juiste waterhardheid in de bodemzone.
  • De toegevoegde micro-organismen (in vriesdroge vorm) starten direct met de bacteriële omzetting van het bodemvuil.

Met Bio-Oxydator zal in korte tijd het bodemslib verdwenen zijn. Vooral toepassen in het vroege voorjaar en in de herfstperiode.

microbe-lift clean en clear
Microbe-Lift Clean&Clear

Microbe-Lift Clean & Clear is een zeer krachtige vijverformule die zich al jarenlang bewezen heeft binnen de professionele vijverwereld. Deze 100% natuurlijke totaalformule zorgt voor heldere en gezonde vijvers en is niet giftig voor vissen of planten. Clean & Clear is verkrijgbaar in drie verschillende varianten: 0,5 liter, 1 liter en 4 liter.

Gebruik Microbe-Lift Clean & Clear 

Clean & Clear bevat meer dan 30 verschillende, levende, bacterieculturen die de organische vervuiling (en het nitraatgehalte) in uw vijver kunnen verwijderen. Het is de meest krachtige vijverformule die zijn kracht al jarenlang bewezen heeft binnen de professionele vijverwereld. U kunt Clean & Clear gebruiken als onderhoudsformule maar ook voor diverse andere toepassingen zoals het opstarten van uw vijver, het helpen van uw (biologische) filter en het reduceren van een te hoog nitraatgehalte in uw vijver. 

Reduceer het nitraatgehalte in uw vijver

De meest voorkomende bacterieculturen op de markt richten zich enkel op het reduceren van (het meest schadelijke) ammoniak en nitriet in uw vijver. Vervolgens worden deze schadelijke stoffen omgezet naar het minder schadelijke nitraat. Een hoog nitraatgehalte in uw vijver zorgt echter voor twee grote problemen in uw vijver: ten eerste is nitraat de belangrijkste voedingsbron voor algen en ten tweede zorgt een te hoog nitraatgehalte voor een beperkte groei van uw vissen. Microbe-Lift Clean & Clear is de enige bacteriecultuur die ook het nitraatgehalte in uw vijver kan reduceren tot een acceptabel niveau. Hiermee wordt overmatige algengroei voorkomen en kunnen uw vissen optimaal groeien!

Algenbestreiding

Algengroei is een vaak voorkomend probleem in vijvers. Je kan algen onderverdelen in twee soorten: zweefalgen en draadalgen.

Draadalgen kunnen je filter verstoppen. Je vissen kunnen er verstrikt in raken en sterven.

Zweefalgen zijn minder schadelijk voor je vissen. Ze zijn wel nefast voor je waterplanten. Ze belemmeren immers het zonlicht en nemen heel wat voedingsstoffen voor de waterplanten weg. 

Algen zijn onvermijdbaar. Meestal breng je de eerste algensporen zelf in het water bij het plaatsen van waterplanten of vissen. Ook regen en wind voeren de nodige algensporen aan.

Er zijn drie belangrijke factoren die algengroei sterk beïnvloeden: te veel zonlicht, te lage hardheid(GH en KH zie waterverzorging) en te veel voedingsstoffen. 

Leg daarom je vijver op een plaats die regelmatig schaduw heeft en niet constant in de zon ligt. Op die manier beperk je overmatig zonlicht en dus ook algenvorming. Je kan het zonlicht in je vijver ook beperken door het wateroppervlak voor 1/3 tot 2/3 te bedekken met waterplanten.

De hardheid (GH en KH) van het vijverwater kan je zelf testen of je kan deze waarden bij ons in de winkel laten testen. Je kan indien nodig de GH of de KH makkelijk aanpassen doormiddel van GH+ en KH+ (zie water verzorging).

Een teveel aan voedingsstoffen kan verschillende oorzaken hebben:

  • te veel vissen in de vijver, hun uitwerpselen vormen voedsel voor algen.
  • overmatig voeren van de vissen en/of slechte kwaliteit visvoer.
  • te weinig vijverplanten en dus te veel voedsel voor de algen.
  • tuinafval dat in het water terecht komt.
  • een sliblaag op de bodem als gevolg van bladafval.
  • een slecht werkende of een te kleine filter.
  • een slecht bacteriologisch waterevenwicht

 

Als je problemen hebt met algen in de vijver, kom dan zeker eens langs bij ons in de winkel. Wij helpen je graag verder met goede raad en wij hebben verschillende doeltreffende producten voor algenbestrijding.

aquatic science biobooster+
Aquatic Science Biobooster+

Biobooster+ elimineert radicaal draadalgen, vermindert het organisch afval, bevordert de goeie werking van het filtersysteem en de bacteriecultuur. De vissen worden zichtbaar levendiger.

De  geconcentreerde formulering stimuleert  de werking van nuttige micro-organismen in de vijver. Het effect op organische vervuiling is reeds zichtbaar na enkele uren. Biobooster+ gaat vervolgens de ontwikkeling van bacteriën versterken, wat leidt tot een verwijdering van afval. Een formulering zonder fytoproducten of giftige stoffen voor de filtratie, zorgt ervoor dat het milieu en de vissen er sterker en gezonder mee worden. Op langere termijn zal het gebruik van Biobooster+ en Bactogen samen  de vorming van slib in uw vijver sterk verminderen, alsook de filtervervuiling. 

 

aquatic science neo o'clear
Aquatic Science Neo O'Clear

O'clear maakt snel het troebele water (bruin, groen of witachtig) helder door zwevende vaste stoffen en fosfaten permanent te binden. Het is onschadelijk voor fauna en flora. Het verwijdert fosfaten, onzuiverheden en zwevende stoffen en optimaliseert de mechanische filtratie. 

velda crystal clear
Velda Crystal Clear

Met Crystal Clear maak je vijverwater snel en eenvoudig weer glashelder.

Troebel water treedt op in vijvers waarvan het natuurlijke evenwicht niet optimaal is. Dat zijn vaak nieuw ingerichte vijvers, maar kunnen ook bestaande vijvers zijn. Crystal Clear maakt troebel water in vijvers helder. De werking berust op een volkomen onschadelijke reactie, die elke vorm van vertroebeling in het water samenklontert. Deze klontering slaat gedeeltelijk op de bodem neer en blijft gedeeltelijk drijven. Om een goed resultaat te verkrijgen is het belangrijk dat dit vuil wordt afgeschept.

Microbe-Lift Natural Algae Control voor zwemvijvers

Barley Straw Extract voor zwemvijvers is een vloeibaar extract van gerstestro dat op een natuurlijke manier de ongewenste algengroei onder controle kan houden. MICROBE-LIFT® / N.A.C. bindt de overvloedige voedingsstoffen die zich in het water bevinden als gevolg van organisch rest afval. Gerstestro wordt al eeuwen gebruikt om voedingsstoffen te binden en als hulpmiddel om helder water te krijgen. MICROBE-LIFT® / N.A.C. zorgt effectief voor het binden en het vasthouden van de voedingsstoffen die essentieel zijn voor de algengroei in een natuurlijk proces dat veilig is voor het milieu, mensen, dieren en planten.

Voordelen Microbe-Lift Natural Algae Control

Werkt direct na de dosering
Is veilig voor mensen, dieren en planten
Kan het gehele jaar gebruikt worden
Geen restafval zoals bij strobalen
Een fles is gelijk aan meerdere balen gerstestro

microbe-lift natural algae control
Vincia Toru-Stroh

Toru-Stroh is een natuurproduct van gerstestro en hoogveenturf met een preventieve werking tegen algen. De 100% natuurlijke werking van gerstestro berust op de ontwikkeling van pantoffeldiertjes en ander plankton, de microscopisch kleine diertjes houden de vijver langere tijd helder. Tijdens het ontbindingsproces van gerstestro komen er nuttige stoffen voor de vijver vrij. De humuszuren en het pH verlagende effect van de hoogveenturf ondersteunen de werking in hoge mate. Zowel het gerstestro als de hoogveenturf is geconcentreerd en in gebruiksvriendelijke ‘pellets’ geperst. Het bevat 100% natuurlijke organische bestanddelen en is biologisch afbreekbaar. 

De verpakking is voldoende voor vijvers met een inhoud tot 10.000 liter.

vincia toru-stroh
filter zeolite
Filter Zeolite

VijverTechniek Zeoliet is een natuursteen die nitraten en fosfaten bindt. Dankzij deze kwaliteit is zeoliet een belangrijk filtermedium om vijverwater gezond en vrij van algen te houden. Wanneer u het Zeoliet ieder seizoen vervangt, blijft uw vijverwater in een optimale conditie. Vul het bijgeleverde net met Zeoliet en spoel het meerdere keren af met veel water. Daarna kan het in het filter worden geplaatst.