Aquarium kopen? Begin hier

Een aquarium kopen? dat doe je niet zomaar. Daarom zijn er een paar dingen die je je moet afvragen voordat je een aquarium in huis haalt.
Het is tenslotte niet zo dat er maar één soort aquarium, één soort vis en één soort plant is. Er moeten keuzes worden gemaakt.

We leggen je hier de belangrijkste punten uit,  zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Een aquarium kopen? Waar op letten?

Je kan alleen het juiste aquarium kopen als je op voorhand alle juiste informatie hebt.
Heb je ooit de opmerking gehoord “het gaat niet om de maat, maar om wat je ermee doet?” Dit geldt grotendeels ook voor aquaria: wat je ermee wilt doen, bepaalt de grootte.
Wilt je een blikvanger in de woonkamer met tropische vissen en aquariumplanten, dan kan je beter kiezen voor een aquarium met een inhoud groter dan 100 liter. Als je een aquarium met een klein ontwerp wilt kopen om bijvoorbeeld op je kantoor te zetten,  is een kleiner alles-in-een aquarium een goed idee.

Enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Vergeet niet dat sommige tropische vissen meer ruimte nodig hebben dan andere. Een te klein aquarium kopen is gewoon slecht voor de levenskwaliteit van je vissen.
  • Hoeveel tijd heb je per week om het aquarium schoon te maken? 
  • Kijk altijd van te voren waar het aquarium komt te staan en of het op een plek staat waar direct zonlicht niet bij komt. 
  • Wil je veel decoratie en planten? Overweeg de maat voordat je een aquarium koopt.

 

Bij het aquarium

Een aquarium kopen is een goede eerste stap, maar er zijn meer stappen nodig. Je kunt een aquarium niet vullen met aquariumplanten en tropische vissen in de hoop dat ze het overleven. Je hebt pompen en filters nodig om de waterkwaliteit op peil te houden. Als je hier vooraf over nadenkt, bespaart je veel mogelijke problemen na de aanschaf van je aquarium.

De meeste mensen stoppen met hun aquariumhobby omdat hun aquarium niet meer in balans is. Aquariumplanten die  doodgaan, vissen die sterven en algen. Vooral veel algen… Je koopt geen aquarium om te kijken naar een eindeloze groene bak met algen.
Over algen gesproken, aquariumproducten kunnen het houden van een aquarium een stuk gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld een schraper om algen van de ruit te verwijderen. Ook de juiste aquariumverlichting speelt een belangrijke rol. Het gaat erom dat je totale aquariumbudget de aanschaf van het naakte aquarium overstijgt.

Overweeg de volgende aquariumaccessoires om een goede start te maken: 

Essentieel:
Aquariumfilter. Zuiver aquariumwater is van essentieel belang voor het welzijn van je vissen en de gezondheid van je flora.
Aquarium achterwand. Het zal het uiterlijk van je aquarium maken of breken.
Aquariumverlichting, zoals TL-verlichting of LED-verlichting.
Aquariumverwarmer. Niet alle tropische vissen kunnen bij dezelfde temperatuur worden gehouden.

Aanbevolen:
Algenbestrijding:  Houdt uw aquarium schoon van algen.
Teststrips:  Test je waterkwaliteit
Inrichting: Bijvoorbeeld kweekhout, grind.

Aquariumstijlen

Zo, we hebben het aquarium gekocht. Nu begint eindelijk de installatie.
Je kan  het natuurlijk doen zoals je, maar in welke aquarium voer je het aquarium uit? De stijl van het aquarium is belangrijk omdat het het uiterlijk van het aquarium bepaalt, evenals het type tropische vissen dat erin kan leven.
Kortom, je kan zeggen dat je bij het kopen van een aquarium ook moet nadenken over de juiste aquariumstijl.
Hier een overzicht van de meest voorkomende stijlen en hun belangrijkste eigenschappen:

Type

kenmerken

Gezelschapsaquarium

Vissen centraal, vaak kleinere aquariums met weinig planten.

Natuurlijk aquarium

Natuur op de voorgrond, overvloedige planten en mossen.

Cichlidenaquarium

Aquarium toegewijd aan cichliden met veel rotsen en schuilplaatsen, weinig planten.

Aquarium in Japanse of Amano-stijl

Veel landschap, hout rotsen en grind. Alles draait rond harmonie en balans.

 

Tot slot

Het inrichten van een aquarium kost tijd, je moet een natuurlijk evenwicht kunnen bereiken met het water dat uit de leiding komt. Het vereist zorg, geld, moeite en de juiste kennis. Aan de andere kant wordt een uitgebalanceerd aquarium echt een weergave van de ruimte.

Heb je een vraag of bent je van plan een aquarium te kopen? Het Diesters Aquarium -en Vijvercenter biedt een breed gamma aan aquaria van verschillende afmetingen, vormen en toepassingsgebieden. We beschikken over een stock van o.a. Juwel, Aquatlantis, Biorb, Oase,  Superfish, …
We kunnen ook steeds aquaria van andere merken bestellen wanneer nodig.

Wil je een aquarium op maat? Dan ben je bij ons ook zeker aan het juiste adres. Hier kan werkelijk bijna alles. Wat jij vraagt, kunnen wij maken, en dit aan de scherpste prijzen van het land. Tot snel in onze winkel of neem een kijkje in onze webshop.