• juwel

Schildpadden

Bij DiestersAquarium-en Vijvercenter vindt u alles wat u nodig hebt om deze reptielen succesvol te kunnen houden. Wij hebben schildpadterraria, alle soorten lampen met UVA en UVB, verwarmers om de watertemperatuur op peil te houden, voer, filters, decoratie en drijvende eilanden. Kom gerust een kijkje nemen, wij helpen u in onze winkel graag verder met al uw vragen en noden.

 

 

muskusschildpad

Muskusschildpad

De muskusschildpad is een schildpad uit de familie modder- en muskusschildpadden.

Deze soort wordt niet erg groot en bereikt een carapaxlengte (gemeten over het schild) van maximaal 14 centimeter, de meeste exemplaren blijven kleiner. De kleur van het rugschild varieert van geelbruin tot diep donkerbruin.

De muskusschildpad heeft een aangepaste tong die hem in staat stelt zijn leven onder water te vergemakkelijken. De tong heeft knopvormige cellen die zuurstof uit water onttrekken, waardoor de schildpad minder frequent aan de oppervlakte hoeft te ademen.

Het voedsel bestaat uit insecten, wormen en andere kleine waterdieren, maar ook wel planten en aas zij het zeer af en toe en geen echt onderdeel van het menu. De muskusschildpad beschikt over geurklieren, de wetenschappelijke soortnaam odoratus betekent geur en verwijst naar de stinkende stof die wordt uitgescheiden bij verstoring. Deze stinkende stof doet sterk denken aan muskus, waaraan deze schildpadden hun Nederlandse naam ontlenen.

 

Het is geen beste zwemmer, maar het dier verlaat, in tegenstelling tot de meeste modderschildpadden (Kinosternidae) het water zeer zelden. Ook wordt er weinig gezond. De dieren zijn voornamelijk in de schemering actief. Het zijn echte bodemscharrelaars, voedsel wordt op de geur gezocht. Er zijn waarnemingen van deze dieren op dieptes tot 6 meter. Jonge dieren zoeken soms ook op land naar voedsel, maar eten het onder water op. Boven water hebben ze moeite om te slikken door hun speciale tong (zie verder).

Doordat deze soort redelijk klein blijft en niet veel eisen stelt aan zijn omgeving is de muskusschildpad vaak een betere keuze dan bijvoorbeeld de geelwangschildpad en de geelbuikschildpad, die dubbel zo groot kunnen worden, om in gevangenschap te houden. Een aquarium van 100x50x50 cm (lxbxh) is voldoende voor 2 exemplaren. Meestal is 80x50x50 al voldoende voor 1 exemplaar. Voor elk extra exemplaar dient de grootte van het aquarium met 20% toe te nemen. Het beste zijn de schildpadden solitair of in tweetallen te houden. De schildpadden komen zelden het water uit om te zonnen, al zullen de meeste muskusschildpadden wel van tijd tot tijd dankbaar gebruikmaken van een warmtelamp indien die wordt aangeboden. De watertemperatuur dient rond kamertemperatuur te worden gehouden, een verwarmingselement kan dus nodig zijn, afhankelijk van de plaats van het aquarium. De schildpadden zijn niet zulke goede zwemmers en er moeten dan ook voldoende voorwerpen in het aquarium aanwezig zijn waarmee de schildpad gemakkelijk het wateroppervlak kan bereiken. Zo niet, dan mag de waterhoogte maximaal de lengte van het schild bedragen. De muskusschildpad kan met een goede verzorging 25 jaar of ouder worden.