Trichogaster Lalius

Dwerg Gourami Rood
Herkomst: Zuid-Oost Azië
Volwassen Lengte: 6-7 cm
Gedrag: Verdraagzaam

Dieet:

Scholenvis: neen
Prijs: € 7,95
Stock: ja

de dwerggoerami is een prachtige vis met een uitgesproken karakter. Ze zijn ontzettend leuk om te bekijken en ze komen ook vaak naar jou kijken! Het zijn territoriale vissen, vooral als ze een nest hebben, waardoor ze voldoende ruimte nodig hebben. De minimale aquariumlengte van 60cm is dan ook het absolute minimum voor een koppeltje dwerggoerami’s!

Gedrag

Dwerggoerami’s zijn leuke vissen met een karakter. Geen vis is hetzelfde, waardoor het kan voorkomen dat de een agressief is naar medebewoners en de ander geen vlieg kwaad doet. Ze laten medebewoners meestal met rust. Ze zijn vooral territoriaal naar andere vissen wanneer ze een nestje hebben, en kunnen zelfs lichtelijk agressief reageren.

De andere aquariumbewoners moeten vredelievende, rustige vissen zijn die niet aan de sprieten van de dwerggoerami gaan knabbelen. Goerami’s kunnen overlijden wanneer hun sprieten te erg beschadigen!

Inrichting

Dwerggoerami’s ademen aan het wateroppervlakte met een speciaal orgaan, dus een schoon wateroppervlakte is ook een vereiste om de vissen zo gezond mogelijk te houden. Daarnaast moet het aquarium worden afgedekt. Dit heeft twee redenen: om de lucht in het aquarium ongeveer dezelfde temperatuur als het water te houden (wederom in verband met het ademen) en anderzijds om te voorkomen dat de dwerggoerami’s het aquarium uit kunnen springen.

De stroming in het aquarium mag ook niet te sterk zijn. In het wild leven dwerggoerami’s vooral in stilstaand of langzaam stromend water, en zijn hier dan ook op aangepast. Als de stroming te sterk is, en de vis nergens kan rusten, kan deze langzaam uitgeput raken. Daarnaast blijft het nest niet intact als het oppervlakte te snel stroomt.

Drijfplanten of planten die langs de oppervlakte groeien zijn een vereiste. Hier kunnen de dwerggoerami’s hun schuimnesten in bouwen. Wanneer het mannetje geen schuimnest kan maken, bestaat de mogelijkheid dat het vrouwtje overlijdt omdat ze haar eitjes niet kwijt kan. Daarnaast moet er voldoende beplanting zijn zodat het vrouwtje zich voor het mannetje kan verstoppen, aangezien deze het vrouwtje soms nogal kan najagen.

Voeding

Dwerggoerami’s zijn omnivoren met een voorkeur voor vlees. Ze accepteren droogvoer zoals vlokvoer en granulaat, maar blijven gezonder (en mooier) bij een gevarieerd dieet van vooral diepvries- en levend voer.

Geslachtsonderscheid

Mannetjes zijn fel oranje met fluorescent blauwe strepen gekleurd, en vrouwtjes zijn wit-grijs met vage gele en blauwe strepen. Daarnaast heeft het vrouwtje een bollere buik, en blijft ze kleiner dan het mannetje.